top of page

Particuliere vraag zonnepanelen daalt

De NOS / Nieuwsuur meldde - zie Vraag naar zonnepanelen neemt af (nos.nl) - dat de marktvraag naar zonnepanelen afneemt. Dat is niet vreemd, maar naar onze mening gebaseerd op verkeerde gedachten bij geinteresseerden.

Allereerst de situatie van de salderingsregeling. Ook al wordt deze afgeschaft, de overheid probeert dit al enige tijd (> 2 jaar). Niet perse hoeft dit voor ieders investering negatief uit te pakken. Je hoeft namelijk niet het geheel van je elektrische jaarfactuur met zonnepanelen te compenseren. 60 - 80% hiervan is meer dan genoeg. Bedenk: als je tegelijkertijd via panelen opwekt EN verbruikt, dan is er direct 35 Eurocent per kWh... minimaliseer wat je teruglevert. DAT is waarschijnlijk de grootste verandering voor onze maatschappij (de meesten draaien 's nachts de was- en de vaatmachine). Jammer, dat elektrisch laden of een airco aandoen meestal asynchroon is met de zonneuren. Investeren in een thuisbatterij? Wij raden het voor nu af: dat maakt de investering alleen maar duurder. De prijzen moeten eerst naar beneden komen.

Als tweede de netcongestie. Nou, dat is echt niet van toepassing voor laagvoltage, tenzij je in het buitengebied woont. Het is meer voor de middenspanning dat dit geldt, en ook daar zie je niet-eenduidigheid in de berichtgeving en aarzeling bij ondernemers en netbeheerders (en dat hindert ook Goudse Panelen in ontwikkeling van een nieuw zonnedak).

Het teruglopen van de marktvraag levert degenen die voldoende kapitaal en een dak ter beschikking hebben de kans om NU te investeren in eigen panelen. Installateurs hebben ruimte en materiaal; de elektriciteitsprijzen zijn verhoogd tov zeg 2 jaar geleden. De terugverdientijd start daarmee nu, tegen vol salderen. Wacht je, dan gaat die kans voorbij...2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page