top of page

Een nieuw zonnedak project?

Tja, weinig nieuws over een nieuw zonnedak. Net als vele andere energiecooperaties zijn er specifieke problemen wanneer het gaat om het collectief een zonneproject op te zetten. Dat heeft te maken met de manier waarop opbrengsten kunnen worden gegenereerd en verdeeld. In tegenstelling tot wat mensen denken is de investering in een groot zonnedak hoog terwijl de opbrengsten relatief laag zijn. Er zijn commerciele partijen die hier nog voldoende investeringsrendement denken te trekken, maar de elektriciteitsprijs (opbrengst) voor grote projecten is relatief laag wanneer de productiecapaciteit groter is.


Voor kleine dakbezitters is de huidige hoge elektriciteitsprijs juist uitermate gunstig! Als je een installateur en onderdelen kunt vinden. Zie onze aanwijzingen als je panelen op je eigen dak kunt plaatsen. Hartstikke goed als je dit gaat ondernemen! En misschien


Voor Goudse Panelen is de hoge energieprijs een nadeel, omdat de SCE (subsidie) voor de deelnemers in een centraal zonnedak heel laag is. En ook al zijn overkoepelende organisaties zoals Energie Samen en de samenwerkende energiecooperaties Midden-Holland bezig dit heeeel duidelijk te maken aan de regering dat het op deze manier echt niet gaat lukken, is er voorlopig "geen gehoor". Een nieuw zonneproject is onrendabel, en wat voor zin heeft het als je geld neerlegt, maar eigenlijk niks terugkrijgt...?


Wij bij Goudse Panelen geven niet op. Er zijn heel veel verschillende vormen de revue gepasseerd, en daarbij zijn we best heel creatief geweest. Maar, voorlopig is er geen doorbraak, omdat de overheid wetgeving uit 1950 (ok, zeer oude wetgeving, maar misschien wat recenter) overeind houdt, die vooruitgang tegenhoudt. Het inspelen op nieuwe regelgeving over energieneutraliteit voor bedrijven en bedrijfsdaken biedt misschien een kans.


Tja, er zijn veel belangen te behartigen, maar bij Goudse Panelen denken we "waar een wil is, is een weg". Dachten anderen maar ook zo. Een nieuw project zit er voorlopig nog niet in. Zodra we een doorbraak hebben, dan melden we ons.

49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page