top of page
Hoe werkt het?

Als u op uw eigen dak geen zonnepanelen kunt plaatsen, bijvoorbeeld als gevolg van ruimte, ligging of schaduwwerking en/of beperkingen omdat het een monument* is dan is investeren in een collectief Gouds zonnedak een uitgelezen kans om toch gezamenlijk lokale duurzame elektriciteit op te wekken en als het ware af te nemen.

*: er is in Gouda een mogelijkheid zonnepanelen op een monument te mogen plaatsen. Zie de FAQ.

​

Is er momenteel een project waarin ik kan deelnemen?

  • Momenteel is er helaas geen project waarin kan worden deelgenomen. Veem 13 is "vol"; er zijn problemen waardoor we nog geen nieuw dak hebben gevonden om te ontwikkelen.

​

Wanneer kan ik deelnemen?

  • In ons eerste project (Croda/ Cargill Veem 13): als u in een van de volgende Goudse postcodegebieden woont: 2801, 2802, 2803, 2805, 2806, 2808 of 2809. Mbv volgende projecten proberen we uiteindelijk alle postcodes van Gouda te bestrijken.

  • Als u een kleinverbruiker bent en dus een aansluiting heeft met een grootte van maximaal 3x80 Ampère. Wat de grootte van uw aansluiting is, kunt u terugvinden in de meterkast of op uw energienota.

  • Er moeten deelname (wij praten graag over panelen of participaties) beschikbaar zijn; momenteel zijn alle participaties vergeven.

 

Hoe kan ik deelnemen?

  • U kunt als inwoner of ondernemer* uit Gouda lid worden van de Energiecoöperatie Goudse Panelen en zonparticipaties kopen. Op deze manier krijgt u gedurende 15 jaar het recht op een jaarlijkse uitkering (betaling) vanuit de opbrengsten van een collectief dak. Die uitkering komt enerzijds vanuit de SCE, anderzijds is er vanuit de directe verkoop van elektriciteit na aftrek van de kosten voor operatie van het zonnedak soms geld over. *: het maximum dat een ondernemer aan panelen mag hebben is 20%.

  • Bij het eerste project (Croda Veem 13) komt de teruggave via de energieleveranciers van deelnemers, specifiek is het een "korting" op de betaalde energiebelasting.De administratieve handelingen worden door Goudse Panelen verzorgd. Bij volgende projecten wordt de teruggave direct behandeld door Goudse Panelen.

 

Hoe werkt het?

  • U koopt een of meerdere zonparticipaties. Per zonparticipatie (= 1 zonnepaneel) betaalt u eenmalig een vast bedrag. (Andere coöperaties hebben mogelijk een andere vorm, zoals een jaarlijkse bijdrage van lidmaatschap). U bent dan deelnemer en lid.

  • U heeft dan door deelname aan een project van Goudse Panelen via uw participatie geïnvesteerd. Door de jaarlijkse uitkering van de opbrengst van een zonneproject, via uitkering vanuit de SCE ontvangt u geld. Dit kunt u zien als opbrengst uit uw investering.

  • Wij houden u op de hoogte van vorderingen, en zijn verplicht jaarlijks een ALV (algemene ledenvergadering) te houden, waarin formele aspecten zoals goedkeuring van bestuur, van jaarrekening, etc zullen passeren.

  • Er is een directe relatie tussen de opbrengst van een zonnedak en hoeveel u "per paneel" ontvangt. Het totaal aan opbrengst hangt af van de hoeveelheid zonneuren en -intensiteit. Het geheel in opbrengst wordt verdeeld over het aantal zonnepanelen; niemand heeft een "specifieke set" van zonnepanelen op het dak. De opbrengst per deelnemer hangt dan alleen af van de hoeveelheid participaties of "panelen" een deelnemer heeft.

  • Het project maakt gebruik van de SCE . De overheid garandeert hierin een bedrag per opgewekte kWh door uw gekochte zonparticipaties voor 15 jaar. Dat is een minimumprijs.

  • Na vijftien jaar eindigt de SCE regeling. Het verschilt per project wat er na deze vijftien jaar gebeurd. Dit wordt vooraf voor ieder project inzichtelijk gemaakt. U weet dus altijd waar u per project aan toe bent.

  • Voor overige vragen en antwoorden kijk op onze FAQ .

Infographic SCE.JPG
Infographic energielevering PCR.jpg
bottom of page